geography questions and answers in hindi

Spread the love
Rate this post

geography questions and answers in hindi :- यहाँ पर आप टॉप 30 भूगोल से संबंधित प्रश्नों का अध्ययन करेंगे जो अक्सर प्रतियोगित परीक्षा में पुछे जाते हैं

geography questions and answers in hindi

प्रश्‍न 1. भारत की मुख्य भूमि का अक्षांश किसके बीच फैला हुआ है ?
उत्तर – 8’4′ उत्तर और 37’6′ उत्तर के बीच

प्रश्‍न 2. कौन-सा संगठन भारत का स्थलाकृतिक मानचित्र बनाता है ?
उत्तर – भारतीय सर्वेक्षण विभाग

प्रश्‍न 3. भारतीय मानक समय ग्रीनविच मानक समय से कितना आगे है ?
उत्तर – 5 1/2 घंटे आगे

प्रश्‍न 4. सूर्य की सीधी किरणें किसे नहीं मिलेगी ?
उत्तर – श्रीनगर

प्रश्‍न 5. भारत के दक्षिणी छोर का क्या नाम है ?
उत्तर – निकोबार द्वीप में स्थित इनियर पॉइंट

यह भी जानें – पृथ्वी के बारे मे सामान्य ज्ञान 2022

प्रश्‍न 6. भारत के दक्षिण में सबसे दूरस्थ स्थान कौन-सा है ?
उत्तर – इंदिरा पॉइंट

प्रश्‍न 7. भारत का क्षेत्रफल पैक्सिटन से लगभग कितना बड़ा है ?
उत्तर – 4

प्रश्‍न 8. किस देश की भारत के साथ अंतरराष्ट्रीय सीमा नहीं है ?
उत्तर – श्रीलंका

प्रश्‍न 9. पाक जलडमरूमध्य के बीच कौन से दो देश है ?
उत्तर – भारत और श्रीलंका

प्रश्‍न 10. हिमाचल प्रदेश का कौन-सा जिला चीन के साथ सीमा बनाता है ?
उत्तर – किन्नौर

यह भी जानें – भारतीय इतिहास की प्रमुख तिथि में होने वाली घटना

प्रश्‍न 11. नागालैंड की सीमा राज्यों के किस समूह के साथ मिलती है ?
उत्तर – अरुणाचल प्रदेश, असम और मणिपुर

प्रश्‍न 12. भारत के किस देश ने अपने सीमा मानचित्रों का आदान-प्रदान किसके साथ किया ?
उत्तर – बांग्लादेश

प्रश्‍न 13. भारत में नौ तटीय राज्य हैं, लेकिन आधे से अधिक समुद्री नमक का उत्पादन गुजरात के तट से होता है क्योंकि कम वर्षा और सापेक्ष आर्द्रता नमक उत्पादन के लिए आदर्श होती है ?
उत्तर – समुद्री जल का वाष्पीकरण

प्रश्‍न 14. भारत के पूर्वी और पश्चिमी तटों पर किस राज्य की भूमि है ?
उत्तर – पुदुचेरी

प्रश्‍न 15. भारत के किस राज्य का क्षेत्रफल सबसे अधिक है ?
उत्तर – राजस्थान

यह भी जानें – प्रथम विश्व युद्ध से संबंधित प्रश्न

प्रश्‍न 16. भारत की तटरेखा की लम्बाई कितनी है ?
उत्तर – 7516.6 किमी.

प्रश्‍न 17. लक्षद्वीप में कितने द्वीप है ?
उत्तर – 36

प्रश्‍न 18. अंडमान और निकोबार द्वीप समूह में गद्देदार चोटी (सैंडल पीक) कहाँ है ?
उत्तर – उत्तरी अंडमान

प्रश्‍न 19. आंध्र प्रदेश और तमिलनाडु के तटीय इलाकों को क्या कहा जाता है ?
उत्तर – कोरोमंडल तट

प्रश्‍न 20. यह कोंकण तट से कितनी दूर है ?
उत्तर – दमन से गोवा

प्रश्‍न 21. भारत का कौन-सा केंद्र शासित प्रदेश ऐसा है कि इसके चार जिले हैं, लेकिन इसके किसी भी जिले की सीमा इसके किसी अन्य जिले की सीमा से नहीं लगती है ?
उत्तर – पुडुचेरी

प्रश्‍न 22. झीलों के अध्ययन को क्या कहा जाता है ?
उत्तर – लिम्नोलॉजी

प्रश्‍न 23. कुल्लू घाटी किसके बीच स्थित है ?
उत्तर – धौलाधार और पीर पंजाली

प्रश्‍न 24. पिपली घाट दर्रे के किस पहाड़ी भाग में है ?
उत्तर – अरावली

प्रश्‍न 25. किस हिमालयी चोटी को सागरमाथा भी कहा जाता है ?
उत्तर – माउंट एवरेस्ट

प्रश्‍न 26. गैडविन ऑस्टिन क्या है ?
उत्तर – एक चोटी

प्रश्‍न 27. ग्रेटर हिमालय का दूसरा नाम क्या है ?
उत्तर – हिमाद्री

प्रश्‍न 28. जो नागा टीबा और महाभारत पर्वत श्रृंखलाओं में शामिल है ?
उत्तर – निम्न हिमालय

प्रश्‍न 29. सह्याद्री पर्वत श्रृंखला के अन्य नाम क्या है ?
उत्तर – पश्चिमी घाट

प्रश्‍न 30. भारत का सबसे ऊँचा पठार कौन-सा है ?
उत्तर – लद्दाख का पठार

Join groups

Whatsapp

Telegram

geography questions and answers in english

Question 1. The latitude of the mainland of India extends between?
Answer – Between 8’4′ North and 37’6′ North

Question 2. Which organization prepares the topographic map of India?
Answer – Survey of India Department

Question 3. How far is Indian Standard Time ahead of Greenwich Standard Time?
Answer – 5 1/2 hours ahead

Question 4. Who will not get the direct rays of the sun?
Answer – Srinagar

Question 5. What is the name of the southern tip of India?
Answer – Inner point located in Nicobar Island

Question 6. Which is the farthest place in the south of India?
Answer – Indira Point

Question 7. Approximately how much is the area of India bigger than Paxiton?
Answer – 4

Question 8. Which country does not have an international border with India?
Answer – Sri Lanka

Question 9. Which two countries lie between the Palk Strait?
Answer – India and Sri Lanka

Question 10. Which district of Himachal Pradesh shares border with China?
Answer – Kinnaur

Question 11. With which group of states does Nagaland share its border?
Answer – Arunachal Pradesh, Assam and Manipur

Question 12. With whom did India exchange its border maps?
Answer – Bangladesh

Question 13. India has nine coastal states, but more than half of the sea salt production comes from the Gujarat coast because low rainfall and relative humidity are ideal for salt production?
Answer – Evaporation of sea water

Question 14. Which state has land on the eastern and western coasts of India?
Answer – Puducherry

Question 15. Which state of India has the largest area?
Answer – Rajasthan

Question 16. What is the length of the coastline of India?
Answer – 7516.6 kms.

Question 17. How many islands are there in Lakshadweep?
Answer – 36

Question 18. Where is the sandal peak in Andaman and Nicobar Islands?
Answer – North Andaman

Question 19. What are the coastal areas of Andhra Pradesh and Tamil Nadu called?
Answer – Coromandel Coast

Question 20. How far is it from Konkan Coast?
Answer – Daman to Goa

Question 21. Which union territory of India is such that it has four districts, but none of its districts is bordered by any of its other districts?
Answer – Puducherry

Question 22. What is the study of lakes called?
Answer – Limnology

Question 23. Kullu valley is situated in between?
Answer – Dhauladhar and Pir Panjali

Question 24. In which mountainous part of Pipli Ghat pass is located?
Answer – Aravali

Question 25. Which Himalayan peak is also known as Sagarmatha?
Answer – Mount Everest

Question 26. What is Gadwin Austin?
Answer – A peak

Question 27. What is the other name of Greater Himalaya?
Answer – Himadri

Question 28. Which is included in the Naga Tiba and Mahabharata mountain ranges?
Answer – Lower Himalayas

Question 29. What is the other name of Sahyadri mountain range?
Answer – North Western Ghats

Question 30. Which is the highest plateau of India?
Answer – Ladakh Plateau

Leave a Comment